Kvasthildas Malmdamm

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2009

Melodikrysset v43, 2009

Av Kvasthilda - 24 oktober 2009 10:02


Ha! Ett fel förra veckan. Nu tappade jag vad han sa. Skulle vara ÅT o inte UT. Se där. Enn Kokk satt med rätt svar där, så ni vet! Det var lite diskussioner angående den uppgiften hos honom ser jag :-)

Dagens kryss börjar pampigt säger Eldeman, o det kan man väl säga. Till Havs med dalkarlen Jussi Björling. En av våra största, om inte längd över jorden så i alla fall röstmässigt över (runt) jorden.

En svensk sommarmelodi är nästa uppgift. Vad heter den? Även om den är instrumental ser jag Carl Anton med sitt myckna och väldigt vita hår framför mig. Melodin är Överbyvals.

Sen följer en hes röst vi ska identifiera. Melodin heter (tror jag) Kom hem igen från albumet En clown i mina kläder och den hesa rösten kommer ur halsen på Totta Näslund.

Sen blir det klassiskt. Vi söker ett yrke från en opera... Jaha, kan det vara en barberare?? Jodå, Figaro hörs med italienaren Tito Gobbi och det är givetvis ur Barberaren från Sevilla.

För nästa uppgift ska vi ha ett amerikanskt original. *rys* Tala närmre, håll telefonen intill din mun. En av mina ungdomskompisar brukade sjunga den här för jämnan, när hon inte läste Djungelboken ur minnet för oss.... Gunnar Wiklund var den som brukade höras framföra denna, men idag var det i Alf Robertsons version, vår svenske countrysångare och den amerikan som gjorde originalet var en av countryamerkatts största, Jim Reeves.

"Känd och slitstark grupp" säger Eldeman om nästa melodi. Det vi hör är inte originalet och gruppen vi söker. Han spelar en instrumental version av (I can't get no) Satisfaction, o gruppen är givetvis Rolling Stones. Den något krystade ledtråden skulle leda till ett naturmaterial och detta är då sten. Slitstarkt... Ja, oftast.

I sista uppgiften före halvslaget pratar så Eldeman om Ingvar Oldsberg och hans Här är ditt liv (nåt som jag inte sett just nånting av, känns lite förlegat och ingen kan ju gömma sig bakom en mask som Lasse Holmqvist sin storlek till trots. Tror inte Oldsberg gör det lika bra även om Björn Hellberg o han gjorde en del roliga gubbar i På spåret-sketcherna). Hur som haver. Ledtråden och omkringsnacket skulle leda till en av Sissela Kyles förebilder. En komedienne inom svensk fyrtiotalsfilm. Hon sjöng här på italienska, vad låten heter får jag ta reda på sen. "Hon" är/var Dagmar Ebbesen, ofta spelandes hembiträden och ilskna fruntimmer. Röstresurserna fanns där!

Eldeman pratar om en relativt ny CD fylld med duetter av diverse stora artister och rockstjärnor som Bruce Springsteen, Eric Clapton och BB King. Låten han spelar, I saw her standing there är med Little Richard och vi vill ha mellannamnet på hans sparringpartner - och "huvudperson" på albumet. Jerry Lee Lewis. Albumet heter Last Man Standing och enligt en DN-artikel jag läste med en intervju med Jerry Lee Lewis, kommer namnet sig av att han är den siste levande av Sun Records' "million dollar quartet" (de andra är Elvis Presley, Johnny Cash och Carl Perkins).

Gheorghe Zamfir kommer sen med sin panflöjt och spelar en kärleksmelodi. Frågan är kort och gott, vad heter den? Även svaret är kort, She. Vem som gjort den i original finns nånstans långt ner i bakhuvudet men jag hittar det inte just nu. Det går ju liksom inte att göra en Google-sökning på "she"....

Leva livet spelas sen, Lotta Engberg sjunger Lill-Babs gamla hit. Hittade ett väldigt svajigt YouTube-klipp från 1963 där Kersti Adams-Ray presenterade Lill-Babs. Det var samma Drop-Inprogram som Beatles var med, men Lill-Babs var huvudartisten den gången :-)

Ännu ett naturmaterial sökes i nästa uppgift. Vi hör en instrumental version (med Mats Bladhz) av Guldet blev till sand. Materialet är det första, dvs guld. Underbar låt som skrevs av Benny Andersson och framfördes av Peter Jöback i musikalen Kristina från Duvemåla (som om ingen visste det innan!).

Monica Zetterlund hörs sen sjunga en låt "med text om allt det som melodin inte handlar om". Eeehhhhh. Sommarvals. Kommer ur en klassisk svensk revy. I titeln "finns en sådan". Revyn är Gula hund.


Hör min bedårande sommarvals... mmmmmmmmmmm
inte alls nånting om havets spegel,
vita moln och vita segel
inte nån logdans till handklaverets ton

 

Den handlar inte om bryggorna, vaggorna, myggorna,
inga bränningar som bryts vid reven,
ingenting om Calle Schewen,
som fyller fredligt sin kaffekopp med kron.

min sommarvals vad handlar den om?
ingenting alls den bara finns här

 

*visslar*

 

Vikens stilla krusning, skepparn står på kajen
sommarnattens tjusning, putar i kavajen
Flickan från Vinga, hon heter väl Inga,
men är det på kvällen, så heter hon Ellen
Dom finns förut, Huldas Karin och dom
Så dom sjunger jag ingenting om

 

Hör min bedårande sommarvals... mmmmmmmmmmm
Ingen jungfru här på Jungfrusundet,
ingen dans på Almagrundet,
inget om barmar och armar om din hals,
en sommarvals och om ingenting alls


Så följer dagens Melodifestivalbidrag. Trying to recall med lärarinnan Marie Lindberg som fick svenska folket att gråta. Om det var för hennes falska toner eller härliga melodi förtäljer icke historien.

Sist ut är dagens 80-talare. Vi vill ha förnamnet på killen som sjunger Dolce Vita. Nej det är inte Christer Lindarw. Åttiotal sa jag. Ryan Paris hette han. Eeeeh, heter han.

That's All Folks!  


 
 
Ingen bild

Ing-Marie

24 oktober 2009 14:42

Googlingen: Sissela+melodikrysset ledde mig hit. Ebbesen, minsann! Man tackar! :D

 
Ingen bild

Kvasthilda

24 oktober 2009 14:44

Googlade själv på den o det dröjde länge innan jag hittade henne, fru Ebbesen :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 10:53


Mmm. I väntan på?rå:

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 10:35


Ahh. Bloggen är tillbaks. Den låg nere igår och så även idag på morgonen. Jag befinner mig på en plats där kryssblogg inte låter sig göras. H A D E kunnat ta med mig Lapptoppen men det blev så hastigt och lustigt och den var inte det enda jag ?kunde...

Av Kvasthilda - Lördag 27 april 09:00


  Eget tema nr 20 Tussilago 118/366         Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Av Kvasthilda - Fredag 26 april 09:00


  Tema nr 3 Alldeles nyss 117/366   ... klev jag ur mitt lok och lämnade det för lossning av det jag för dagen hade med mig i vagnarna.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommenter...

Av Kvasthilda - Torsdag 25 april 09:00


  Tema nr 91 Genomgående 116/366   -.     Temalista     ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ 365 Foton 2024  Jag kan inte kommentera hos blogspot om inte Namn/Adress är aktiverat. ...

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards