Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under november 2009

Av Kvasthilda - 11 november 2009 23:58


Hittade ännu en temasajt - via en annan blogg. Ruby Tuesday. Bloggvärden vimlar av fotoutmaningar av alla slag. Nu är det ju onsdag idag (i hela två minuter till!) men jag hoppas jag är förlåten!


Sorry for being late - hope I am forgiven. Just found this blogg/challenge site of Ruby Tuesday :-)


  

STOP

Train meeting....

Like UFOs in the night!


Mer rött finns hos / More red is found at:

Work of the Poet


Av Kvasthilda - 11 november 2009 21:06


Hahahahha! Ser just att en SciFi film ā la Marvel Comics börjat, Ultraviolet. Vi satt på jobbet idag och diskuterade svinvaccin och en kille sa att han inte vill ta den av Zombierädsla. "Vaddå zombie?" frågade en tjej. "Ja, har ni inte sett 'I am Legend'??"

Nu läser jag på tvprogram.nu om den här filmen, Ultraviolet, med Milla Jovovich i huvudrollen som den "lila damen". Där drabbas folk av ett virus o blir vampyrliknande varelser... Ehhhh? Har vi hört det förut? Vilken film tog efter vilken? Eller så är det som med Twilight/Vampire Diaries-hysterin, de har INGENTING med varann att göra fast liknelserna är många men ändå inte. Nåja, får se om man ens IDS se den.


  


Av Kvasthilda - 11 november 2009 17:45


Vicken dag... (tråkigt jobbinlägg följer....) Många timmars arbete - o det bidde inte ens en tumme.

När jag kom till jobbet idag var vårt tåg klart, dvs vagnarna var redan lastade. YAY! Vi får gå tidigt, och i svappa brukar det vara färdiglastat när vi kommer så vi slänger vanligtvis i oss en kopp kaffe, bromsprovar o åker hem igen - o blir tidiga tillbaks. Loket stod klart i stall, men bakom ett annat så vi skulle växla lite för att få fram det. Medan jag klargjorde loket flyttade handledaren det som stod i vägen - "så skulle det bara vara att köra iväg när vi blev klara". Jojo.... Det visade sig bli en sanning med STOR modifikation. ATCn fungerade inte i ena lokhalvan. Efter mycket bängel o titt-o-titt-igen av verkstadspersonal konstaterades det att det hade slarvats innan de körde ut loket. En kabel satt inte där den skulle.... "Jobb för eftermidda'n". Skiftbyte i verksta'n.... Förstås... Handledaren o jag gick o snikade in oss på ett par koppar kaffe - o jag snikade åt mig pepparkaksburkarna jag spanat in tidigare under året. Förstod att de faktiskt skulle stå kvar däruppe på skåpen i fikarummet. Orörda sen senast jag var där. Bad grannen ta reda på en av dem åt mig, men han tyckte jag kunde gå dit själv o hämta den! Han jobbar ju i stallet o har lite närmare till kaffeautomaten - dagligen. Jag sa åt en av killarna som jobbar där att "jag snor en av de där". Han plockade ner båda o sa att "Ta bägge". Yes :-) Julpresenter (mutor) från nåt lokalt kontorsföretag. Loggan satt på locket. Ska försöka ta bort etiketten från dem.

En av killarna i dagslaget dök upp o fixade antennkabeln (ATCn) på fem röda. YAYYYY! Ut med loket, ny klargöring. Eller snarare fortsätta med den, hade ju knappt hunnit börja tidigare. Gick ju bra. TIlls vi bytte ände. Arrrgggg, mer ATC-fel. Som visade sig inte alls vara ett ATC-fel utan ett stort jävla bromsfel. Ingen luft! F-n, det funkade ju nyss. (verkstadskillen körde ju faktiskt UT loket från stallet o hade bromsar). Nähä. Många förhandlingar till höger o vänster. MTC hit, CTC dit, Fjärren där. Ja sådär höll det på. Eftermiddagsskiftet var en massa man kort. Han var ensam, killen som kom ut o jag frågade vad min gode granne hade för skift. "Nä han är sjuk!" O de andra kommer sent.... *suck o stön* Hmmmpppfffftttt. Att han bara vågar vara sjuk....!

Verksta'n konstaterade att det inte gick att lösa annat än att ta in loket i stall o försöka fixa luften - hur sjutton de ska få in det utan bromsar......??

Till slut gav vi upp o fick en Dm3 - som inte var riktigt checkad. Hade haft slirproblem o fått delar bytta. "Tja, ni kan få slirindikeringar men det tycks funka." Klargöring. Iväg till Sjöbangår'n för att hämta vagnar. Enoenhalvtimme sena.... Typ. Gick bra.

Vi kopplade vagnarna o gjorde bromsprov. Allt väl. YAY! SÅ for vi. Det är 20 km som gäller ut till KMB/Kiruna så vi smög iväg. Sen blir det 40. O då.... tja det slirade. O slirade. O slirade. Eller åtminstone indikerade slirning. En av givarna "skulle kanske visa fel" o det gjorde den alltså med besked (olika hjuldiameter vid de olika givarna och ingen slutjustering i datorn kan ställa till en massa). Vi stannade vid första huvudsignalen på Kiruna o sa att detta funkar inte. Vi fick inställt. Tågsetet får gå i nästa tåg i stället. Om de får nåt lok.... När vi kom tillbaks till stall med vårt lok, stod det första kvar utanför stall - och nästa hade kommit dit för syning. Det blev alltså många timmar för ingenting. Har varit igång sen strax efter ett idag! Undrar om det hade fungerat om killarna i stall hade kopplat kabeln från början??

Så nu är jag hemma tidigt igen. Slutar inte förrän om en timme, ungefär. "Tjänst motsvarande". Ett Kirunafenomen.

Nu tror jag att jag ska gå o göra lite korvstroganoff.

I morron kommer NSD till jobbet för att göra ett reportage...

Just ja, medan vi yrslade runt i verksta'n såg jag nåt "spännande". Ett nymålat Iorelok. Gick närmare. Tyckte det var väldans rent o fint. Kikade närmare å såg att det hette 119.... Gick ännu närmare, då det inte hade nåt "namn", tänkte att det kanske var ett nymålat gammalt lok trots allt. Nä, märkt 2009. AHaaaaa! Nya loket har kommit! Ett av alla de kommande Ioreloken vi väntar på. Kikade in i hytten, väldigt rörigt och en skrämd schweizare (antar jag) satt där o läste instruktions-böcker för brinnande livet.

Av Kvasthilda - 11 november 2009 10:39


Gummigunda, aka mellantjejen som mycket litet barn.   


Andra ordlösa bilder här (i kommentarerna till inlägget):



Av Kvasthilda - 10 november 2009 20:30


Hehehhee. Sköööönt! Vi är hemma tidigt idag. Har inte ens sluttid på vårt tåg än (20.54) men jag är ändå hemma. Handledaren körde hem mig o vi mötte kompisen från föregående tåg. Hon hade precis växlat färdigt i lokstallet och var på väg hem. Tror handledaren plockade upp henne när han vände. Vi slapp stallväxlingen för föraren på nästa tåg tog över vårt tåg och lok. Hon får däremot lite trångt om tiden med avgång 20.20 eller vad det är. Det hinns ju inte.... Sådär är det. Ont om lok.

Nu ska jag slappa lite o bota huvudvärken. Kika på bilderna jag fotat idag o se om nåt är intressant.


Av Kvasthilda - 10 november 2009 17:27


Vi har haft en härlig vinterdag idag. Solsken och dimmor. Såg ingen örn idag så det bidde ingen bild. Tog med stora objektivet för säkerhets skull och handledaren tog till-o-mé över spakarna en stund, men ingen örn i sikte.

Sitter nu i Björkliden o väntar på mitt/vårt tåg. Kompisen for just hem, dvs med tåget före vårt. Vi har avgång först om en-o-'n-halv timme så det kan ju ta en stund innan Ole Norman kommer.

Gubben har åkt till Skåneland igen. Var inte sådär jätteglad när han for iväg idag. Hans rygg är inte bra och att fara dit o jobba innebär att den tar mer stryk.

I morrn har jag en svappistur. Hoppas tåget går nu då. Behöver en sväng dit igen. Trodde det var nattåget, men det är ju inte förrän på fredag. En vilodag däremellan.

Häromnatten var det strömlöst. Några hade blivit sittande timtals på loken i iskylan. Tur nog var det inte trettio kallgrader ute. Loken kyls ut fort när man får strömlöst. Vi har extra kläder på loken utifallatt.

En av våra lärare i Borlänge blev sittande i snöstorm en gång. Han blev kvar på loket mååååånga timmar. Hade ätit upp sista mackan o druckit upp kaffet. Bara en halvtimme kvar till slutstationen för vidare passresa hem..... Så gick det inte. Blev räddad av killar i bandvagn som tog sig fram längs spåret. *burr* Ja, inte killarna i bandvagn då, men att sitta på ett kallt lok i ett halvt dygn eller så.

Man ska ha med sig värmeljus, en extra korvburk och extra kläder. Som om inte lokryggan väger tre ton ändå och är full till brädden.....

Nä, måste söka fram en "aspirin" som amerikanerna säger. Är hemma efter nio - framåt tio ikväll. Om allt går vägen (järnvägen då?).


Av Kvasthilda - 9 november 2009 22:54


Fotade lite idag, som redan är avslöjat. Har inte haft kameran med mig på länge, men idag fick den följa med. I morse var det en urläcker dimma i dalgångarna längs spåret (nåja, "längs" är väl en överdrift, det är miltals eller åtminstone kilometrar till dem) och med soluppgången bakom oss... Underbart.

På hemresan liftade vi med en annan elev och hennes handledare så jag hade lite mer fria tyglar att kunna fotografera. Dock är det trångt i en Rc-hytt - med fyra personer....!


Dimma i dalgångarna / soluppgång i backspegeln.

Fjällen i fonden "står still" men björkarna bredvid spåret flyger förbi.  


Nakeri. Undrar hur många foton man tagit på detta, Kirunas "första fjäll".

Dvs det första man passerar på nära håll efter E10.


 

Hemresa. Dimma vid Stordalen.

Det snöade på Bjørnfjell när vi kom ut ur en tunnel på norsk sida.

Fotade strax innan ett galleri för att få snöflingorna att visa sig mot den mörka öppningen.

Riksgränsen i ymnigt snöfall.


 

Aftonhimmel - sådär vid halvfemtiden....

Loussavaara till vänster i bild.



Av Kvasthilda - 9 november 2009 22:36


Strax norr om Bergfors såg vi ett gäng korpar bredvid spåret. Antagligen nån död ren vid sidan. Handledaren pratade om att han sett örnar häromdagen - fast vid vägen (E10) som går strax intill just där. Plöstligt ropade han till. "DÄR, Där är en!" Jag hade redan kameran uppe men fick ingen bra bild ändå. Fel objektiv o halvtaskigt batteri. Åsså är ju min kamera vaaaaansinnigt långsam (just nu/på senare tid). Men det fastnade nåt suddigt på fotot i alla fall... 

Högra bilden är från den vänstra, men beskuren och lite mer kontrasterad (*urrk*) för att bättre kunna se örnen. 'Vinkeln' ovanför är en korp i flykt. Skygga rackare. Om örnen sitter, hinner man få en hyfsad bild för den tar sån tid att fälla ut vingarna o lyfta. Den här var på väg in och landade när vi for förbi. Korparna däremot, bara skvittrar till o försvinner åt alla håll.


    


Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards