Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under november 2009

Av Kvasthilda - 9 november 2009 21:21



Veckans port byter tema varje måndag och denna veckan handlar det om detaljer. För en person som alltid lever med beslutsångest när man har fler än två saker att välja mellan hade jag lite svårt att välja min port - och detaljen på denna. Vi ska även berätta historien bakom detaljen eller porten och i det här fallet är det inga större frågetecken om vad det handlar. Porten - och årtalet är en del av Falu Kristine kyrka. Den gamla porten är märkt med året kyrkan invigdes, då med namnet Falu stads Nya kyrka. Enligt de infoblad jag har om kyrkan, sattes bygget igång 1642. Tornet byggdes under åren 1658-1660. Väggarna är byggda av tegel från Rankhyttan och pelarnas kalksten kommer från Rättvik.

Kyrkan stod alltså stod klar för invigning 1655, som mitt foto berättar enligt de romerska siffrorna på en av portdörrarna i brons eller kanske till och med ärgad koppar, som antagligen i sin tur kommer från Falu Koppargruva.

Jag är konfirmerad i Kristine kyrka :-)

  

Andra detaljerade portar finns här.

Fler bilder av Kristine kyrka finns här, och här.


På begäran: bild av hela porten!


    

Av Kvasthilda - 9 november 2009 15:42


Ja jäklar. Här ska det firas!!!!! Passåkte med kompisarna hem från Narvik o i radion höll Lotta låda som vanligt. Plötsligt hörde jag ljuv musik. Lotta började prata om 278 veckor. Nästan fem år. O i samma andetag Helen Sjöholm.... Är det sant?!??? Hörde jag rätt?? YAYYYYYYY!!!!!!!!!!!!! Äntligen har folket släppt iväg nåt redan dö'fött. YAYAYAYAYAYAYAAAYYYYY! Kvasten är överlycklig... Vaddå? Äh, behöver jag säga det? Du é min man har lämnat Svensktoppen, Frid vare med dig. O låt den aldrig uppstå igen. Murar rives. I Berlin firas tjugoårsjubileet av murrivningen, i Sverige kliver BAO ut ur Svensktoppen......!

Fridens liljor som en jobbarkompis till mig brukar säga. Liljor är bra gravblomster. Bye Bye...!!!

SKÅL!

Av Kvasthilda - 8 november 2009 23:28


Det är kul att hitta nåt på de teman jag har funnit och de fotoutmaningsbloggar jag snubblar över. Har några till jag tänkte hänga med på, men jag behöver sova och vill inte heller klogga ner min blogg med tusen utmaningar på samma dag :-) De ÄR ju spridda över veckan, men det är lite upponer när jag inte hinner ta dem i "rätt tid".

Ska köra godståg i morron bitti. Ska till Norge. Med den handledaren jag åker nu (min sista innan examinationen) får jag inte köra i Norge, så det blir till Vassijaure/Riksgränsen då. Vi (nya förarna) kommer inte att köra godståg alls, så det är lite "bortkastad" praktik, men det ska bli kul ändå med en dagstur med godståg. Går inte superfort, men i alla fall dubbelt mot vad vi kör med malmtågen! Pass med persontåg hem i morron eftermiddag. Lång dag för några få timmars jobb. 6.43-18.00

Nåja, bäst man försöker få lite skönhetssömn. Får se hur mycket tid man har i Narvik i morgon. Tänkte försöka se om mina muggar finns kvar.... Köpte ju en rosenkopp (som höll på att bli foto i Fredagsfärger nedan) men vill gärna köpa ett helt set. Just nu har jag bara en som jag använder som tekopp själv, men en dag flyttar kottarna ut och då kanske jag kan byta ut (delar av) porslinet i skåpen och det hade inte varit fel med ett set rosenmuggar!

Hmmm.... Kanske man skulle ladda kamerabatteriet också??


Av Kvasthilda - 8 november 2009 23:13


I fredags kom en ny färgblandning, denna gången blev det rött/beige/svart. Jag anade att jag skulle ha nåt liggande med den blandningen och se där. Gällivare stationshus.


  


Fler foton med dessa färger hittar du här.


Av Kvasthilda - 8 november 2009 20:40


Ville haka på Veckans fönster och valde en bild på ett fönster i Torsångs gamla stenkyrka. Det var så läckert spel i skuggorna/ljuset vid fönstret. Fönsternischen är djup och fortsätter lika långt på andra sidan rutan. Man kan ana det i överkanten av fönsterbågen.


  

Fler fönster finns här.

Av Kvasthilda - 8 november 2009 19:49


Veckans triss, den 70e i ordningen gäller porträtt. Ett nog så vitt begrepp. Kan innefatta i princip vad som helst. Ett porträtt av någonting behöver inte innebära en faktisk bild av personen eller saken i fråga utan nåt som symboliserar denne. Dock har jag idag valt ett självporträtt... YES, Kvasten är på bild i sin blogg! Ni som känner mig privat kan ha sett det här fotot på annat håll, men nu finns det i bloggen, till allmän beskådan. Hur som haver. Det är inte ett klockrent porträtt för det är fotat genom en ruta, via en spegel, därav diverse dubbelseende... Kvasten är i uniform. Fotat i en lokspegel :-) Norsk midnattssol. Jaja, det är samma sol som vi har (och det är bara en sol.... Fanns en turist som frågade en gång: "när midnattssolen kommer, var tar då den andra vägen?")

  


Andra bilden är på vår äldsta dotter. Hon är vansinnigt svårfotograferad. Dvs hon fastnar sällan på bild utan en oerhört irriterad och/eller ilsken min. Har massor med underbara foton på henne som barn, men i tonåren hände något och hon vill inte vara med på bild. I mitt porträtt här, har jag fångat henne ätandes vinbär i mormors trädgård. Ett underbart foto. Sommarlängtan!

  


Tredje bilden tog jag idag, bara-för-att. Årets julprydnader finns i butik och jag kunde inte motstå en trio halmgrisar. Bara en av dem fick agera fotomodell :-)

  


Fler porträtt finns här.


Av Kvasthilda - 8 november 2009 17:32


Ja, så har min dag varit. Jag har satt ner rumpan fem minuter vid datorn - totalt. Varje gång har det nämligen dykt upp nåt som ska göras eller nån annan som prompt ska ha datorn för att leta en adress. Läs Maken. TA FÖR FAN LAPPTOPPEN O SÄTT DIG I KÖKET! Vi har haft besök. Ja, så ska bilder visas upp för gästerna, förslagsvis på MIN stationära dator. Jag fixade två "ark" med foton igår för veckans Fototriss och det enda jag hunnit med under HELA DAGEN är att klippa dem till separata foton. Däremellan är det tvätt. Matlagning. Kaffekokning. Letande av foton. Kaffedrickande - nån annanstans än i datorstolen för den har varit upptagen av nån annans rumpa.

Har inte kunnat bestämma vilka bilder jag vill ha med i trissen. Har fyra bilder, men två är från samma tillfälle. Har letat gamla foton - PAPPERSBILDER, ni vet vad det är va? Såna man fotade o fick på film som man lämnade in till ett fotolabb för att sedan få tillbaks på papper. Dvs man är tvungen att scanna dem för att kunna visa dem i datorn. Jaja, klart ni vet. Alla är inte födda i den digitala eran. Dagens tema är porträtt...

Fotoalbumen jag letat i står på en hylla långt över huvudet - PRECIS bredvid datorn.... Omöjligt att komma åt om nån sitter vid skrivbordet/datorn alltså. Vilket ytterligare har spätt på min sura dag.

Kvart i sex är klockan. Strax. Leila bakar på teven. Nej reklamavbrott i Leila bakar. Wasabröd.se. *blech* HATA REKLAM.

Varför har jag en PMS-dag?? Borde kallas, ja just det, blir ju samma sak i alla fall, PMS: POST snarare än PRE....

Har hittat några andra fotoutmaningar jag vill vara med i, men hur fan ska jag hinna det när jag inte ens kommer åt min egen dator? Tvätten är nog klar. Dags att byta.

Diskmaskinen står o väntar på en nattmurvel som ska äta så JAG får dra igång maskinen. Vampyr. Sover hela da'n. Vaddå kliva upp halvsex?? Som i sjuttonotrettio. Skol-k-a i morrn??

Bakade två sockerkakor igår, Jättemumsiga. Hade en halv tanke att de skulle bli bra till Fars Dagsfikat idag. Jo KYSS DIG. Slut slut slut. Fanns inte ens kvar att ge åt Tage för Svågern kom o gjorde Tabberas på kakfatet o det sista av apelsinkakan. Chokladkakan tog slut redan igår.

Kanske det finns nåt kvar av VINTER-kakan? Naaaeehehhh, inte en chans.

PMS.

Vaddå bröllopstårta? Det är ju Fars Dag.... O nu bakar hon Fortune Cookies... Leila alltså. Äggvita o strösocker.

Åsså ringer telefonen. Söker Maken förstås.

Nä, nu måste jag gå i källaren. Får hoppas att jag hinner fixa trissen idag. De andra fotoutmaningarna kan jag glömma. Pappa, fönster o gu' vet vad jag tänkte vara med i. 


Av Kvasthilda - 7 november 2009 20:31


Sitter o lyssnar på Körslaget och gråter tillsammans med Ola. Från pojkband till Lundakören med alla killarna/gubbsen. Underbart. Ronan Keatings When you say nothing at all. Som jag sagt tidigare, jag älskar Ronan Keating! Och med Olas gubbakör.... Myyyyysigt! Jag förstår att tårarna rinner på Lundapojken. Det är SEMIFINAL! Hur klarar de dansbandslåten månntro? O på Ettan visas just Dansbandskampen. Undrar hur många som ringer mamma o pappa nu igen då? Ser att numren är desamma som i fjol....

Hur kan de lägga Dansbandskampen samtidigt som Körslaget? Har inte de liksom samma publik?

    

Har köpt Marabous nya VINTER-kaka idag. Tar en bit till och lyssnar vidare.... 


Redigerat 22.30 Aaah. De är i final. Urläcker version av Leende guldbruna ögon. På bredaste skånska. Störtskönt! Synd på Team Pontare, men till slut can there be only one o nån måste ju ut.

Fast kan nån förklara detta för mig.....? ;


Leende guldbruna ögon

har jag förälskat mig i

just dina guldbruna ögon

så blå kan de aldrig mer bli


/ Vikingarna

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Ovido - Quiz & Flashcards