Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under oktober 2009

Av Kvasthilda - 12 oktober 2009 14:02


Vaddå jag skriver mer när jag lägger ut kyrkbilderna? Har ju inte så mycket mer att skriva! Det fanns broschyrer/folder att tillgå vid anslagstavlan där man parkerar bilen i Tornehamn, men inte sjutton såg jag det när jag var där. Det satt ett par plåtlådor vid kartan och nu såhär i efterhand anar jag att det var just där de fanns. ATTANS.


Nåja, Tornehamn var hur som helst ett litet samhälle mitt i obygden under några år vid förra sekelskiftet. 1898 stod järnvägen klar till Tornehamn. Det fanns butik, bageri, skomakeri, smedja, sjukstuga och kontorsbyggnader för officerer, hamnen och annat och givetvis en del bostadsbaracker. Det fanns till och med ett pensionat! Nån enstaka av byggnaderna står kvar och används idag som fritidshus men det mesta har förfallit och bara grunden syns. När vi var där i söndags kunde vi bara ana även dessa, då de låg under snö.

I den lilla viken nedanför E10-an fanns det en hamn - varav samhället fick sitt namn. Allt byggnadsmaterial och förnödenheter fraktades från hamnen i Rombaksbotn, med häst och vagn till Tornehamn och vidare till samhällena utefter Torne Träsk. Det fanns ytterligare fem hamnar efter stranden österut. "Materialvägen" finns kvar även idag och kallas nu för "Rallarvägen". Man kan följa den över fjällen, till fots eller med cykel.


Tornehamns Rallarkyrkogård ligger invid järnvägen men vi gick aldrig dit, trots att det finns fina promenadvägar i området. Vi hade inte rätt skor och det var lite besvärligt att ta sig fram i snön. Får bli ett senare projekt. Rallarkyrkogården hyser ett femtiotal  (- eller cirka 135....?) personer och en av dem är Svarta Björn. Hon lagade mat åt rallarna under några år, men gick visst en hemsk död till mötes då hon enligt sägnen blev ihjälslagen av en annan kocka år 1902, endast 23 år gammal.

Skillnaden i antal begravda människor beror på att Wikipedia säger ca 135 medan tavlan vid parkeringen säger "ett femtiotal".


Den faluröda kyrkan står högt uppe på en kulle, mitt ibland en massa björkar. Säkerligen svårfotograferad sommartid (som de flesta kyrkor) bland alla björklöv. Det var ju stängt förstås så jag fick inte se hur den ser ut invändigt. Fönstren var lite för högt uppe för att kunna se in.


Friluftskapellet ligger en liten bit ifrån kyrkan, på en högre kulle med utsikt över norra/västra änden av Torne Träsk och är utsmyckad med ett enkelt träkors.


  


  


  


  


Av Kvasthilda - 12 oktober 2009 02:56


Skööönt! Ska strax krypa i säng. Kom hem cirkus en timme före utsatt tid. Najs :-)


Av Kvasthilda - 11 oktober 2009 22:41


En bild som inte fick vara med i trissen, men som Maken tyckte att jag skulle ta istället för "hamninfarten" är denna. Fotat lite till vänster bara om hamnviken. Norra änden av Torne Träsk. Europaväg 10 i nederkanten... Den är inte bredare än så!


  

Av Kvasthilda - 11 oktober 2009 22:28


Jaha, då är man tillbaks i Björkliden igen då. Vi blev en halvtimme tidiga ungefär. Benke har gått o lagt sig. Tröttkula. Har snarkat i andra lokstolen så jag vet att han sovit en stund redan :-)


Jag har kokat lite vatten, får se om det blir en soppkopp eller nåt annat.


Anslutningen här är inge' rolig. Långsam är bara förnamnet. Åsså har vi Explorer 6 på den här burken. Jobbigt när man är van vid fliksystemet...


Jodå, snö har vi. Inte så mycket i stan som från Njoulla o norrut/västerut. Bilderna från Tornehamn tidigare sa ju en del. Här i Björkliden är det något mindre snö, men marginellt. En dryg dm är det då. Behöver inte komma mer heller.


ÖNSKETÄNKANDE

 

 Vårt tåg "hem" har avgång 00.44 men kommer förhoppningsvis lite tidigare.

Maken är ledig i morgon  men åker sedan söderöver på tisdag. Ska till Skåne o jobba ett par veckor. Hela vintern. Ett par veckor där, ett par veckor ledigt. Snacka om långpendling!

Har en historia om ett av hans tidigare besök i Skåne (utbildning) men det tar jag en annan gång.


 

Av Kvasthilda - 11 oktober 2009 17:23


Dagens trisstema: Så här ser det ut där jag är idag, del 5.

Hann inte kolla termat innan vi for ut idag, vilket jag tänkte göra, men det visade sig ju vara rätt i alla fall!

Maken, äldsta dottern och jag har ju varit på en liten roadtrip idag, till Tornehamn i norra änden av Torne Träsk. Där fanns ett litet samhälle runt förra sekelskiftet. Man fraktade allt möjligt på järnvägen som byggts mellan Narvik och just Tornehamn och därifrån fraktade man sedan vidare på båt över Torne Träsk till hamnarna österut längs sjön. Mer information kommer senare då jag kommer med ett inlägg om Tornehamn kyrka och kapell. Hinner inte göra just mer än lägga upp de här fotona just nu. Ska iväg o jobba strax.

Som vanligt hade jag svårt att plocka ut tre bilder bland de jag tagit idag men det fick bli den här trissen.


Tornehamns kapell. Friluftskapell...
Man kan ana sjön (Torne Träsk) mellan björkarna.



 
Den lilla hamnen, infarten



 
Abiskofjäll. Fotat under färd, genom frontrutan på bilen...

Fler trissar finns här.

Av Kvasthilda - 11 oktober 2009 11:03


Idag ska Maken, Storpigan o jag fara på en liten utflykt i solskenet. Vi åker upp till Tornehamn o kikar till kapellet däruppe. Får hoppas det blir lite bilder!



Av Kvasthilda - 11 oktober 2009 10:42


Det har börjat dyka upp rosa kor i FarmVille. Undrar om de mjölkas på jordgubbsmjölk månne? De är strays från jordgubbsfarmar! Visst ser den ledsen ut?

Kan inte nån adoptera mig?

Jag har en rosa ko och den är mycket gladare :-)


  

Av Kvasthilda - 10 oktober 2009 20:16


Mer för Göran :-)


Hade ett par asgamla foton i mina arkiv. Här är ett par båtar från malmhamnen i Narvik. Tyvärr är det två olika båtar och inget säger något om hur mycket de sjunker under lastningen. Den röda var under lastning när vi passerade Narvik på morgonen (fotat tvärs över fjorden) medan den gröna väntade ute i fjorden och låg vid lastkajen när vi kom tillbaks igen på eftermiddagen/kvällen. Det syns dock en väsentlig skillnad i höjd över vattenytan på dem.


    

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards