Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg under oktober 2009

Av Kvasthilda - 10 oktober 2009 18:16


Till Göran  :-)


Sonen var på en resa genom Norrbotten i våras där de bland annat besökte Porjus och sedan malmens väg från gruva till hamn. Tyvärr fanns ingen båt i hamnen när de kom till Narvik. En av våra tidigare arbetsledare såg till att killarna (och dåvarande enda tjejen) fick se just det, Från Gruva till Hamn. Jag önskar att vi också hade fått den trippen. Har ju gått så lite malmtåg i vinter/vår så tiden har ju definitivt funnits. Vi fick tyvärr inte det.


"Hon" kallades Svarta Björn :-) Rallarnas kocka. Lagade mat åt dem efter Malmbanan. Har försökt övertala Maken hur länge som helst att vi ska åka till Tornehamn o fota kapellet däruppe. Hennes grav finns där. Och hon sägs gå igen i Njoullatunneln. Har dock aldrig sett henne!


Förarbytet av malmtågen sker i Björkliden. Used to be i Vassijaure men det driver så mycket snö där och kan bli stora problem om förarna inte finns på plats. De körde till Narvik under några år men av någon anledning blev det ändrat och det är alltså Björkliden som gäller nu. Om några år blir det Narvik igen för det är vad MTAB/MTAS vill.


Här är ett par bilder på modellen som finns i besöksgruvan, som föreställer just Katterats stasjon och DM3an som for ner i ravinen. Det här loket är skrotat efter urspårningen (1221-1222).


    

Av Kvasthilda - 10 oktober 2009 15:13


Jag har tillbringat en stund med att skära och hacka torkad frukt. Vi brukar köpa sån't här o lägga i müslitallriken - eller äta dem som de är. Fruktsockret i dem gör att man blir superkladdig när man håller på med dem. Det finns ett godis jag brukar göra till jul och det kryper riktigt i kroppen när man håller på för att fingrarna kladdar ihop. Det godiset innehåller torkade fikon och de har också en kladdnivå utan like. Men gott blir det!


  


Torkade jordgubbar (innan de blir delade i mindre bitar), th äpplen, ananas och torkad melon (de orange är faktiskt melon). Övre bilden tv visar tre olika sorters russin, gröna, gula o röda - och torkade blåbär. Skulle nog vara gott att göra nån form av chokladgodis... Hmm.... Ett Leilaprojekt till jul kanske?


Av Kvasthilda - 10 oktober 2009 15:10


Vår alienkatt, Napoleon, aka Neopokles Tudor, Batterikatten. Går under namnet Neo. Ja, det vet ni ju redan. Bilderna är fotade med blixt så han ser ut som om han har linser på sig!


    

Av Kvasthilda - 10 oktober 2009 15:08


Apropå dagens melodikryss och Style. Här är klippdockorna från 1988. De kom i varsitt nummer med en extra uppsättning kläder i efterföljande tidning.


  

Av Kvasthilda - 10 oktober 2009 09:58


Anders Eldeman lovar mycket svenskt idag och börjar med en 'gammal' radioplåga :-)

Kort fråga, vem är hon i gruppen? Dover Calais seglar ut i etern, gruppen är förstås Style som bestod av Christer Sandelin, Tommy Ekman och Gigi Hamilton. Alla tre finns i min samling av tidningsklippdockor :-) Allers hade några kändisar på 80-talet och 1988 kom alla tre efter varann.

En skådespelare jag inte har som klippdocka är Richard Chamberlain som spelade Father Ralph mot Rachel Ward och hennes roll som Maggie i Törnfåglarna. Underbart ledmotiv och fantastisk serie om omöjlig kärlek.

Nästa melodi är svensk igen. "den enda rockskiva han gjort" sa Eldeman. Kom ner från taket heter låten och artisten är/var Egon Kjerrman. Slog upp honom på Wikipedia och fick fram följande, Ernst Egon Napoleon Kjerrman hette han och har bland annat jobbat som polis i gangstermeckats Chicago på 1940-talet! Han är pappa till uttrycket "Jag sjunger hellre än bra" vilket han bland annat gjorde i Allsång på Skansen.

I nästa lilla söta melodi vill vi har rätt ord ur titeln. Teddybjörnen Fredriksson tumlar ut i radion.

Nästa estradör känner jag inte igen men en sökning på Klart till drabbning och estradör gav mig Mattias med efternamnet Enn så det blir mitt svar :-) Han sjöng här med orkestern Astoria. Ett tips från Eldeman, estradören har varit med i Allsång på Skansen (under Anders Lundins ledning) och gjort sin tolkning av Zarah Leander. Ja, det kommer jag ju ihåg. (Hemsida)

I nästa uppgift söker vi ett stort geografiskt område. Vet inte vad melodin heter men mina ledbokstäver ger mig Öresund, är väl något västkustskt (prova säga det tre gånger! - eller ens en...).

I washed my hands in muddy waters spelas sen som sista uppgift i halvtid. Sten och Stanley gör en rockig dansbandsversion av den. En googling talar om för mig att Elvis har spelat in den en gång i tiden... Däremot är det skilda åsikter om vem som faktiskt skrivit den. Joe Babcock gjorde första versionen men Stonewall Jackson har gjort en längre text och den har även blivit inspelad 1968 av Johnny Rivers.

I washed my hands in muddy water
I washed my hands but they wouldn't come clean
I washed my hands in muddy water
But I must have washed my hands in a muddy stream

Greatful Dead gjorde också en version i tidigt sjuttiotal. De var med som en extra liten krydda i Ghost Whisperer-reprisen häromdagen.... Klart att ett tacksamt dött band ska vara med o spöka. Fast de var inte med själva, utan det var några samlarkort inblandade i historien... Nåja. Nu lämnar vi det o vandrar vidare till andra sälla jaktmarker... mwahahahahaaaaa.

"Pappa kom hem, för jag längtar efter dig" står det i Brevet från Lillan, här framfört av Göteborgs Symfonietta. Hörde en söt historia för några år sen om en flicka som längtade så väldigt mycket efter sin pappa. Pappa lovade i telefonen att han skulle komma hem "när snön försvinner från gården". Flickan gick sonika ut och började skotta. Lilla gumman. Det var mitt i vintern och pappa var (om jag minns rätt) dåvarande svenska hockeylandslagstränaren Leif Boork... Upptagen X antal månader till, med det han höll på med mitt i brinnande VM...

Nästa uppgift är hämtad ur en musikalisk pjäs. Kasper, Jesper och Jonatan sjunger om en massa borttappade saker. Någon annan som rövat bort dem? Pjäsen är förstås Folk och rövare i Kamomilla stad.

Sen följde en melodi om ett djur. Den lilla vita duvan skriven av Lasse Holm och Alf Robertson.

Å, den lilla vita duvan
var utan hem för en lång, lång tid.
Följde alla vindar
som sjöng om frihet
och om en evig fred.
Å, den lilla vita duvan
hon mötte duvor från samma land.
Allihop tillsammans flög dom
på väg mot sitt eget hemlands strand

Ur senaste Melodifestivalen hämtas nästa låt. Hope and Glory med underbare, underbare Måns Zelmerlöw.

Till en helt annan genre, på dragspel hörs Olle Johnny spela Drömmen om Elin. En klasskompis till mig brukade spela den här på fiol. Han som fick 4an av läraren i stället för jag i mellanstadiet... Fiolen gav honom den för jag hade inget officiellt instrument. Hade ju faktiskt en blockflöjt i äkta plast men spelade inte i skolan. Kanske tur det. Plast??

Frälsis i Södertälje spelar sen en melodi ur vilken vi hämtar ett ord. Kan inte mina andliga sånger men gissar att ordet är .

Krysset avslutas med Monica Brings vita saxofon som hon är ensam om i världen, och resten av Svenssons Treooo med en melodi om dans. Titeln har fallit bort ur hjärnan. Maken sitter bakom ryggen med teven på o det är oerhört irriterande... Nä just det, Vår sista dans, Benny Andersson/BAO. Tack för repriser. O repriser.


Av Kvasthilda - 10 oktober 2009 09:57


Vaknat för en dryg timme sen med föresatsen att göra en omgång muffins. Av detta blev nu intet för Maken var lite för kärlekskrank. Så kan det gå. Sitter nu bänkad framför datorn med en skål müsli (såna där ohälsosamma sockerbombade med bär blandat med ris-och fullkornsflingor - och lite kokosdito) och väntar på dagens melodikryss.

Snön ligger kvar utanför fönstret.

Katten o jag delade ostkrokar igår. Jaja, ostbågar då. I Dalarna säger vi ostkrokar. Punkt o slut. Ska vara OLWs. Neo hörde mig prassla med påsen och kom skuttande. VILL OXÅ HA! Han borrade ögonen i mig och tiggde åt sig lite orange bågar. Mumma tycker alienkatten.

OK; nyheterna är snart slut. Better go and prepare...!


Först en bild. Fotat på dagen för fem år sedan.


  

Vi hade snö då mé.

Av Kvasthilda - 9 oktober 2009 20:52


Jaha, så är då Fredagsfinalerna igång. Det går väl inte sådär jättebra för ungdomarna/artisterna. Lite upp-o-ner o halvfalskt o fel toner o fel genrer...


Av Kvasthilda - 9 oktober 2009 14:46


Skogen är full av lingonben... Nä, en rönnbärskvist i alla fall. Samma bild.


  

Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards